Misschien denkt u nog niet aan de zomer op dit moment. Toch tonen de eerste zonnestalen zich langzaam. Dat betekent wij weer graag naar buiten gaan. Tijd voor wat vitamine d! Dit betekent voor tuineigenaren dat zij hun tuin langzaam maar zeker zomerklaar kunnen maken. Maar dit geldt niet alleen voor hen. Ook starten campings, gemeenten en bedrijven een start te maken om alles zomerklaar te maken.

Geen bos is compleet zonder picknicktafel en ook een tuin zonder deze tafel is niet compleet. Het is ontzettend praktisch. Je biedt zitplaats, maar ook een plek om aan te eten, werken en spelen. Dit verklaart ook de onverminderde populariteit van dit typische buiten meubel. De meeste mensen vinden hout het mooiste. Dat is ook niet gek.

Hout is karakteristiek en straalt veel warmte en rust uit. Bovendien gaat het perfect op in de natuur. Toch vereist hout wel het nodige onderhoud.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensduur beïnvloeden van hout. De grootste factor is natuurlijk het weer. Zon, regen, kou en hitte het heeft allemaal invloed op de levensduur van een houten meubel, zoals de picknicktafel. Maar ook de plek waar u het meubel plaatst, is een factor voor de levensduur. Staat de picknicktafel bijvoorbeeld onder een boom? Dan heeft vallend groen ook effect op het hout.

De beste plek voor een houten meubel is een open plek. De plek moet niet te beschut zijn en het hout moet kunnen drogen wanneer het heeft geregend. Het beste is ook om het niet direct op de grond te plaatsen. Zonder behandeling gaat douglas hout zeker 10 jaar mee, maar wil je het ook mooi houden? Dan is een behandeling misschien wel slim.

Goed onderhoud

De meeste tuinmeubelen, zoals picknicktafels zijn gemaakt van douglas hout. Ondanks dat dit hout sterk is en zeker tegen een stootje kan, kun je het extra helpen. Maak ieder jaar het meubel goed schoon. Dit kan simpelweg met een borstel. Wilt u het maximale uit het hout halen? Dan zit er niets anders op dan het hout behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met een buitenbeits waardoor het hout wordt beschermd tegen weersomstandigheden. Ook uv-licht beïnvloedt de staat van hout.

Geen zin in onderhoud?

Uiteindelijk is de vraag hoeveel waarde u hecht aan een schoon en mooi meubel. Wanneer u niet erg vindt dat het meubel naar mate de jaren wat verweerd wordt, dan kunt u kiezen voor geen behandeling. Mocht u graag willen dat het meubel langdurig mooi blijft, dan is behandeling van hout zeker een optie. Daarnaast kunt u ook altijd een hoes aanschaffen of het meubel plaatsen onder een afkapping. Ook helpt het als u het meubel iets van de grond plaatst.

Uiteraard kunt u ook altijd een nieuwe picknicktafel aanschaffen. Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!