Het verovert de wereld: Cradle to Cradle. Een business concept bedacht door William McDonough en Michael Braungart en toegejuicht van over de hele wereld. Maar wat houdt het precies in? En hoe passen wij dit principe toe in ons bedrijf? We vertellen je het in deze blog.

Wat is cradle to cradle?

De letterlijke betekenis van cradle to cradle is ‘van wieg tot wieg’ en is een tegenbeweging op het huidige productiemodel wat van ‘cradle to grave’ wordt genoemd. In de huidige samenleving worden producten gemaakt, hergebruikt en gerecycled. Dit houdt in dat het product zoals hij in originele staat was, niet terug komt. Het plastic uit een mobieltje wordt bijvoorbeeld enkel gebruikt in een verkeerspaaltje. Deze manier wordt ook wel downcycling genoemd, het originele materiaal verliest zijn waarde.

Upcycling in plaats van downcycling

Een andere manier om met afval om te gaan is cradle to cradle, wat ook wel upcycling wordt genoemd. Dit principe houdt in dat producten na hun levensduur geheel zijn te gebruiken in nieuwe producten of volledig biologisch afbreekbaar zijn. Zonder dat deze producten hun waarde verliezen. Omdat wij werken met biologisch afbreekbare materialen werken wij als Jaap de Vries Produkties volledig cradle to cradle. Al onze producten, waaronder onze parkbanken, worden enkel gemaakt van duurzaam gewonnen hout. Zo dragen wij ons (belangrijke) steentje bij aan upcycling en een van de meest milieuvriendelijke bewegingen van het moment.

Naast cradle to cradle ook duurzaam

Naast volledige biologische afbreekbaarheid worden onze grondstoffen ook duurzaam gewonnen. In de Franse productiebossen, waar wij ons hout weghalen, wordt voor elke boom die wij kappen een nieuwe boom geplaatst. Zo wordt bos behouden en gaat er geen hout verloren.

Omdat wij milieu erg belangrijk vinden en willen helpen om de mooie aarde en natuur te behouden, werken wij volledig duurzaam en cradle to cradle.