brummen-speeltuinrookvrijkleinEen primeur voor de speelplek aan de Trepkesweide in Empe: de eerste officiële rookvrije speelplek in onze gemeente. In de komende tijd worden ook alle andere openbare speelplekken die in beheer zijn van de gemeente Brummen, voorzien van houten paaltjes met het logo van de ‘rookvrije generatie’. 

De gemeente Brummen, vlakbij Zutphen, maakt alle speeltuinen rookvrij. De gemeente zet daarmee de eerste stap richting de Rookvrije Generatie.

Wethouder Ingrid Timmer kwam persoonlijk de eerste speeltuin aan de Trepkesweide in Empe, een van de kernen van de gemeente, rookvrij verklaren door het paaltje met het bordje te onthullen.

Het komende halfjaar volgen alle andere openbare speelplekken. Niet alleen de gemeente is initiatiefnemer, maar ook Stichting Welzijn Brummen, Tactus Verslavingszorg en de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Op een vraag van lokale media of zo’n rookvrije speeltuin nou echt nodig is, meldt wethouder Timmer: “Jawel”. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de rokers al voor hun achttiende begint met roken. Kinderen zijn gevoelig voor wat zij zien van anderen. Dus beginnen we daar. Gelukkig zien we dat veel mensen het eigenlijk heel normaal vinden dat niet gerookt wordt op de plekken waar kinderen spelen. Mooi als we dat met elkaar uitstralen. Dat doen we onder andere door het plaatsen van de bordjes met de tekst ‘deze speelplek is rookvrij’. De aftrap van de rookvrije speelplekken vindt plaats in de Stoptober-maand. Voor veel mensen is dit een moment om te stoppen met roken.

Naast het rookvrij maken van de speeltuinen neemt de gemeente nog meer initiatieven. Er worden gesprekken georganiseerd met kinderen over roken op de basisscholen en met jongeren over hun voorbeeldrol. Een financiële bijdrage hiervoor kom uit de lokale versie van het Preventieakkoord.